زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

عبور از بیابان (قرآن)





پیمودن مسیر بیابان، به همراه پیامبر و برای کسب پاداش، در جنگ تبوک در سوره توبه آمده است.


۱ - عبور از بیابان



پیمودن مسیر بیابان، به همراه پیامبر- صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم- و برای کسب پاداش، درجنگ تبوک اتفاق افتاد:
ما کان لاهل المدینة... ان یتخلفوا عن رسول الله... • ... و لایقطعون وادیا الا کتب لهم لیجزیهم الله...«مردم مدینه و بادیه نشینان پیرامونشان را نرسد که از (فرمان) پیامبر خدا سر باز زنند و جان خود را عزیزتر از جان او بدانند چرا که هیچ تشنگی و رنج و گرسنگیی در راه خدا به آنان نمی‌رسد و در هیچ مکانی که کافران را به خشم می‌آورد قدم نمی‌گذارند و از دشمنی غنیمتی به دست نمی‌آورند مگر اینکه به سبب آن عمل صالحی برای آنان (در کارنامه شان) نوشته می‌شود زیرا خدا پاداش نیکوکاران را ضایع نمی‌کند• و هیچ مال کوچک و بزرگی را انفاق نمی‌کنند و هیچ وادیی را نمی‌پیمایند مگر اینکه به حساب آنان نوشته می‌شود تا خدا آنان را به بهتر از آنچه می‌کردند پاداش دهد.»
(آیه درباره متخلفان غزوه تبوک و غیر آن است. )

۲ - پاداش مجاهدان



در آیات گذشته بحثهائى پیرامون سرزنش کسانى که از غزوه تبوک خود دارى کرده بودند، به میان آمد، این دو آیه مورد بحث به عنوان یک قانون کلى و همگانى ، بحث نهائى را روى این موضوع مى کند.
نخست مى گوید: (مردم مدینه و بادیه نشینانى که در اطراف این شهر که مرکز و کانون اسلام است زندگى مى کنند حق ندارند، از رسولخدا - صلى اللّه علیه و آله- و سلّم ) تخلف جویند) (ما کان لاهل المدینة و من حولهم من الاعراب ان یتخلفوا عن رسول الله ).
(و نه حفظ جان خود را بر حفظ جان او مقدم دارند) (و لا یرغبوا بانفسهم عن نفسه ).
چرا که او رهبر امت ، و پیامبر خدا ، و رمز بقاء و حیات ملت اسلام است ، و تنها گذاردن او نه فقط پیامبر - صلى اللّه علیه و آله و سلّم- را به خطر مى افکند، بلکه آئین خدا و علاوه بر آن موجودیت و حیات خود مؤمنان را نیز در خطر جدى قرار خواهد داد.
در واقع قرآن با استفاده از یک بیان عاطفى ، همه افراد با ایمان را به ملازمت پیامبر -صلى اللّه علیه و آله و سلّم- و حمایت و دفاع از او در برابر مشکلات تشویق مى کند، مى گوید: جان شما از جان او عزیزتر، و حیات شما از حیات او باارزشتر نیست آیا ایمانتان اجازه مى دهد او که پرارزشترین وجود انسانى است، و براى نجات و رهبرى شما مبعوث شده به خطر بیفتد، و شما سلامت طلبان براى حفظ جان خویش از فداکارى در راه او مضایقه کنید؟!

۳ - پانویس


 
۱. توبه/سوره۹، آیه۱۲۰.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۱۲۱.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۱۲۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۸۵.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۷، ص۳۸، برگرفته از مقاله «عبور از بیابان».    


رده‌های این صفحه : بیابان | بیابان | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.